Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Sinsenveien 76 - vernet gul liste

Oppdragsgiver: Statsbygg

Generelt:

Fullstendig rehabilitering av 354 vindusfelt som er demontert og rehabilitert på verksted. Fasade ble rehabilitert der maling ble fjernet med kjemikalier og malt på nytt.

Vindusfeltene er demontert og karm med vindusrammer er behandlet på verksted. Prosessen har vært preget av tett samarbeid mellom utførende og byggeleder fra Statsbygg. Utførelse og teknikker er grundig gjennomgått og avklart med Statsbygg og Terje Ottar. Bygget fungerer i dag som asylmottak og det er stort påtrykk fra bruker. Slik at fremdrift og utførelse har måttet koordineres tett med bruker. I hovedtrekk ble følgende utførelse og beslutningspunkter lagt til grunn underveis.

Under demontering ble de ulike delene av vinduet merket fortløpende og plassering av delene ble angitt på ett forstøret fotografi som senere ble benyttet til å katalogisere og dokumentere arbeidene på de ulike elementene underveis i prosjektet. Ved ankomst verksted ble tilstand på de ulike elementene som skal behandles dokumentert. Alle arbeider og endringer ble også dokumentert fortløpende med fotografier og kommentarer i FDV rapporten.

Malerarbeider:

Yttervindu og karm: Tidligere overflatebehandling bra preg av noe dårlige grunnarbeider. For å unngå krakkelering er og dårlig vedheft valgte man å fjerne all maling ved hjelp av varmelamper og skraping. Etter at malingene var fjernet ble det slipt ned til friske trefibre. Tørr ved ble mettet med linolje. All dårlig kitt ble fjernet og vinduene ble kittet på nytt slik at man fikk ny og jevn kittfals med korrekt vinkel mellom ramme og glass. Ved oppmaling av vinduet og karm ble det benyttet Drygolin Dør og Vindusmaling etter ønske fra bruker.

Varevinduer: Er også behandlet på lager, men her er det utført en enklere behandling. Vinduene er slipt ned slik at man oppnår en jevn overfalte med god vedheft. Deretter er vinduene malt to strøk med en vannbasert maling for å bedre inneklima for bruker og for å unngå komplikasjoner med avgassning da rommene benyttes av barn og gravide kvinner.

Tømrerarbeider:

Statsbygg var opptatt av at man skulle beholde mest mulig av det originale trevirket, men grunnet manglende vedlikehold ble det utført mye spunsing av skadet trevirke. Alle profiler ble frest og tilpasset på vårt snekkerverksted, mens noe montering og tilpassning er utført på byggeplass. Det er også laget helt nye vinduer på vårt vindusverksted da enkelte rammer var så skadet at de ikke lot seg reparere. All utskiftning ble gjort i samråd med Terje Ottar fra Statsbygg. Alle vinduer blir også justert slik at de får funksjon som nye vinduer. MHA har også måttet gjøre visse tilpassninger rundt reisverket og innfesting av vinduer da bærebjelkene er sunket etter demontering av vinduer. For å få inn vinduene i ettertid har man måttet heve bærebjelkene noe, samt forsterke disse slik at de ikke synker i ettertid da dette hadde medført at belastningen hadde blitt liggende på vinduet.

Hengsler og beslag:

Hengsler, beslag og låsestykker er i stor grad erstattet. MHA har brukt lang til på å fremskaffe tilsvarende funksjon og utseende på det garnityr som var opprinnelig. MHA har knyttet til seg en leverandør fra Tyskland som klarer å produsere og fremskaffe det garnityr man ønsker i tilknytting til denne type rehabilitering.
Glassarbeider:
Ukurant og skadet glass er skåret til på vårt vindusverksted og byttet med 3mm float galle etter brukers ønske. Det er også byttet isolerglass der dette var benyttet tidligere.

Fasadearbeider:

Eksisterende malingsfilm ble fjernet med kjemikalier av type STS 1. Etter påføring ble malingsfjerning rengjort med høytrykksvasker og hettvann. Deretter ble råteskadet panel demontert og nytt panel tilsvarende eksisterende ble montert. Før man startet maling av fasaden ble panelet slipt og nøytralisert med eddik for å unngå forsåpning. Deretter ble panelet grunnet og malt to strøk med linoljemaling.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn